Příprava ledového čaje

Svět bylin — Od Datum 5.8.2014 16.49

Pokud vás v létě přepadne žízeň a chcete se osvěžit ledovým čajem, máte dvě možnosti. Zakoupit hotový ledový čaj v obchodě nebo si ho vyrobit doma sami. My se dnes budeme věnovat výrobě pravého ledového čaje a řekneme, si proč kupované ledové čaje nejsou pro naše zdraví, ani peněženku zdaleka tak výhodné jak se nám snaží výrobce namluvit.
Kupovaný ledový čaj v podstatě žádný čaj neobsahuje, což i sám  výrobce na svých etiketách uvádí. Zakoupené nápoje obsahují pouze desetiny procent čaje a to ještě ve formě  koncentrátu, který je většinou ve formě prášku a jeho původ těžko zjistíme. Kupovaný ledový čaj je v podstatě předražená oslazená voda a nedávno na tuto skutečnost upozorňovali i redaktoři Dtestu.

Výroba ledového čaje opravdu není složitá ani časově náročná a zvládne ji doma úplně každý. Samotná příprava je velice rychlá. Je potřeba se ale připravit dopředu, ledový čaj se totiž louhuje za studena (maceruje) a to zabere pár hodin.

Příprava ledového čaje:

My jseme si pro náš test vybrali čínský zelený čaj – Cui ming (podzim 2013)

  1. Pro přípravu jednoho litru jsme použili 15g zeleného čaje

  2. Čajové lístky zalijte vlažnou vodou

  3. Nechte odstát v lednici 4-6 hodin

Pár tipů na závěr:

  • ochutnávejte připravovaný čaj třeba každnou hodinu, jedině tak přesně trefíte chuť která vám sedne

  • pozor na pachy z ostatních jídel v lednici, je potřeba nádobu uzavřít

Techniku macerování je možné využít i při konzumaci bylin z našeho eshopu, protože má spoustu výhod oproti klasické přípravě formou odvaru.

Mezi hlavní výhody patří:

  • pomalé vylouhování aromatických látek, které jsou v čaji obsaženy a tím maximalizuje svou účinnost.

  • Pokud se čaj zalévá horkou vodou, část účinných  látek se spaří a vytrácí.

  • Vůně i chuť je mnohem výraznější a tak ochutnáte svůj oblíbený čaj tak jak ho ještě neznáte

  • Macerované čaje lze pravidelně pít a neobsahují žádné škodlivé účinky

  • Sdílej na Twitteru
  • Sdílej na Facebooku
  • Subscribe by RSS
  • Přidej článek na vybrali.sme.sk
  • Nelze přidávat komentáře.