Ženské problémy

Zajímavosti — Od Datum 15.2.2012 6.00

Dnešní článek – jak již název napovídá – , bych rád věnoval něžnějšímu pohlaví. Snad se pánové neurazí, ale je známým faktem, že ženy o sebe  musí více pečovat, a tudíž je pro ně významná každá malá rada, jak na to. Věnovat se budu konkrétně menstruaci, se kterou vám právě bylinky mohou významně pomoci, což věděli už naše prabáby.

Nutné ovšem je začít s malým teoretickým výkladem o tom, jak menstruace vůbec funguje. Lépe pak pochopíte, jakým mechanismem vám jednotlivé bylinky mohou pomoci například od bolesti.

První fází menstruačního cyklu je taková fáze, která se samozřejmě projevuje krvácením, což je důsledek odstraňování zničené děložní sliznice. Druhá fáze je takzvaná proliferační, která trvá zhruba týden. V té době se zvyšuje množství ženských pohlavním hormonů a děložní sliznice znovu sílí. Zhruba koncem této fáze již v Gráfově folikulu dozrává vajíčko a uvolňuje se – ovulace. K tomu jsou potřeba hormony folitropin (FSH) a lutropin (LH). Oba podporují další tvorbu estrogenů. Z Gráfova folikulu se po uvolnění vajíčka vytvoří „žluté tělísko“, které vytváří látku progesteron a nastává sekreční fáze menstruace. Ta trvá obvykle tak do 27. dne menstruace. Děložní sliznice je v té době nejsilnější a dosahuje tloušťky až půl centimetru. Pokud neplánujete miminko a plní-li se tento záměr, nastane 27. den poslední – ischemická fáze, kdy hladina hormonů rapidně klesne v důsledku zániku „žlutého tělíska“ a za dvacet čtyři hodin nastává opět menstruace.

Jak jste si z předchozího výkladu možná všimli, většina procesů je řízena estrogeny. Pokud je tedy něco špatně, můžeme to s největší pravděpodobností dát za vinu jim. Jestliže má žena estrogenů málo a má nadměrné množství testosteronu, projeví se to nepravidelností nebo dokonce absencí menstruace. Podobná situace nastává s příchodem menopauzy, kterou jen ztěží můžete zastavit, ale bylinky které zvyšují množství estrogenů odstraní nežádoucí projevy jako návaly, změny nálad a nechuť k sexu.

Zvláště  předchozí dva ženské problémy je nutné řešit dlouhodobě. Velice vhodný je pro tento účel Kotvičník zemní. Vůbec se nebojte, že ho všude doporučují především mužům a vyzkoušejte ho. Snažte se dodržovat doporučené dávkování. Změny by měly být maximálně do měsíce zřetelné.

Mimochodem, pokud by vám přišel Kotvičník pro každodenní užívání nákladný a rádi zahradničíte, můžete si pořídit semínka, jaro se už pomalu blíží.

Nejběžnějším ženským problémem je ovšem bolestivá menstruace. Bolest je samozřejmě způsobena odumíráním sliznice v důsledku velkého hormonálního skoku. Tomu můžete předcházet buď  užíváním Damiány, Macy či Clavo Huascy několik dní předem, anebo lze použít některé z mírných analgetik, které fungují podobně jako třeba Ibalgin. Mezi takové bylinky patří Kratom, Salátové opium, Withánie či Šanta, která uvolňuje dělohu.

Odtok krve při menstruaci může zlepšit šalvěj.

Samostatným tématem je premenstruační syndrom. Je logickým následkem ischemické fáze, bereme-li v úvahu, že estrogeny fungují v ženském těle jako přirozené antidepresivum. Projevy mohou být různé, od bolestí hlavy až podrážděnost či depresi. Nejosvědčenějším prostředkem v boji proti tomu je odvar z Třezalky.

Výše zmíněné produkty neužívejte v případě těhotenství. Pro dítě je optimální množství hormonů velice významné, a proto se nejdříve poraďte se svým lékařem.

  • Sdílej na Twitteru
  • Sdílej na Facebooku
  • Subscribe by RSS
  • Přidej článek na vybrali.sme.sk
  • Nelze přidávat komentáře.