Příprava bylin: co teď s tím?

Svět bylin — Od Datum 22.5.2012 14.11

Příprava bylin v provizorních podmínkách

Jestli jste si už na Botanicu někdy něco objednávali, určitě to také znáte.  Přijde vám to, co jste si objednali, úhledně zabalené, perfektně popsané, ale co teď s tím. Pokud nepatříte mezi znalce, jistě vám nějakou dobu potrvá než vymyslíte, zda máte danou bylinku zalít horkou vodou, mlékem, vyvařit nebo snad naložit do sklenice a týden nechat louhovat společně s babským uchem a rohem jednorožce.

Vědět, jak připravit ten či onen produkt, není zkrátka žádná hračka. V případě raritních bylin se často jedná o oblast zcela neprozkoumanou, a navíc každý má chutě jiné. Někomu například přijde běžný urologický čaj jako hnusný patok a jinému jeho nahořklá chuť zcela vyhovuje. I když se tedy v dnešním článku budu snažit popsat přípravu některých produktů co nejlépe, je zcela možné, že zrovna vám to vyhovovat nemusí. To je zcela přirozené.

Nejdříve začnu zcela obecně, tedy jak připravit nápoje z různorodých částí bylin.

Nejčastějším případem bývají listy. Ty se od sebe nijak nerozlišují. Velké nebo malé vždy bez rozdílu zaléváme vroucí vodou. Úplně stejné je to s květy. Tomuto procesu se říká louhování. Provádět se dá podle požádované síly výsledného čaje od tří minut do třiceti. Pokud louhujeme dlouho rostlinu s  obsahem tříslovin, dochází k většimu uvolňování těchto látek, které pak zapříčiňují vzrůst tělesné teploty.

Druhým nejčastějším typem produktu je prášek.  To pak může být koncentrovaná směsice  látek z rostliny (extrakt) či pouze drcený plod, jako například ořech.  Příklad drceného plodu je také například kakao.
Největší výhoda prášků je, že se nemusí zalévat horkou vodou a ani to nedoporučujeme, připravili byste se totiž zbytečně o část účinných látek. Doporučujeme tedy zalít pouze vlažnou vodou nebo jinou tekutinou, rozmíchat a výsledný nápoj vypít. Horká voda opravdu není potřeba, protože nic nelouhujeme a konzumujeme celý rosltinný materiál. Většina se jich ale tak dobře nerozpouští, proto je potřeba dobře míchat.

Pokud vám dorazí nedrcený oříšek či semeno a nechcete rostlinu množit, pak můžete louskat podobně jako ořechy, rozdrtit paličkou či rozemlít v mlýnku na kávu.

Měkké plody bývají k přípravě drtivě nejjednodušší. Stačí je žvýkat jako brusinky nebo z nich udělat marmeládu či přidat do buchty.

Nejobvyklejší částí byliny je hned po listu stonek, odborněji nat‘. Pokud ji pouze zalijeme horkou vodou, přijdeme o spoustu zásadních látek, které se uvnitř drží zuby nehty. Proto o mnoho lepší je udělat odvar. Bylinu vložíme do malého kastrůlku, zalejeme vodou a vaříme 15 až 120 minut na mírném ohni. Příkladem onoho zdlouhavého povařování je nat‘ Kotvičníku. U většiny ostatních bylin nám postačí bohatě 30 minut. V závislosti na době vaření také volíme množství vody. Vodu můžeme v průběhu varu přilívat, což celý proces ovšem značně prodlužuje.

V oblasti afrodiziak se pak často vyskytují kůry různých exotických stomů. Ačkoliv se jedná o dřevo, většinou jde konzumovat naprosto bez problémů. Mnohé jsou pouze, jak já říkám, třískového typu. Ty lze buď zalít, nebo krátce povařit. Ty tvrdší jako je Erythrina mulungu [http://botanic.cz/smartshop/cs/relaxanty/erythrina-mulungu] musíme vařit alespoň hodinu.

V případě kořenů bych rozhodně také doporučoval odvar.

Nakonec zbývá oddenek, což je vlastně takový měkký kořen.  Může se louhovat, povařit nebo žvýkat, ovšem pozor na nevábnou chut‘ některých z nich.

Pár dalších rad

První rada se týká všech substancí, obsahujících alkaloidy. Jejich účinnost se dá rapidně zvýšit vitamínem C, například tak, že do vlažného nápoje kápnete citron.

Sladit nápoje je samozřejmě zdravější medem než cukrem. Nápoj nechte chvíli zchladit, aby se nezničili všechny vitamíny, ale zase ne moc, aby se med rozpustil. Jako nekalorické sladidlo byste mohli namísto těch zdraví škodlivých z obchodů ještě před půl rokem použít Stévii sladkou [http://botanic.cz/smartshop/cs/stimulanty/stevie-sladka-stevia-rebaudiana]. Dnes to již nedělejte, protože se změnil zákon. Berte na vědomí, že při slazení se vytrácí původní chuť nápoje, což někdy může být bráno jako efekt negativní.

Jakoukoliv bylinku je možno naložit do tvrdého alkoholu. Necháte-li louhovat alespoň dva týdny, vznikne vám výtečná a hlavně originální kořalka, se kterou můžete překvapit své blízké.

No a teď ještě pár krátkých tipů konkrétně

Nejčetnější diskuze ohledně přípravy se vedou okolo guarany . Ta se rozmíchává nejčastěji v horkém mléce. Podle mého o mnoho lahodnější je ovšem ještě s trochou skořice, oslazená medem. Obdobou skořice může být jiné pikantní koření či kupodivu rum.

Aromatická damiána má výrazný uklidňující účinek s heřmánkem či jinou klasickou bylinkou.

Spojením máty a zeleného čaje vznikne tradiční osvěžující čaj z Blízkého východu – Le Touareg.

Poctivou a levnou variantu pytlíkového čaje s příchutí Zelený čaj s citronem kupodivu nevytvoříte ze zeleného čaje a citronu, ale ze zeleného čaje a Citronové trávy.

  • Sdílej na Twitteru
  • Sdílej na Facebooku
  • Subscribe by RSS
  • Přidej článek na vybrali.sme.sk
  • Nelze přidávat komentáře.