Kouzlo zachování kvality bylin a koření spočívá v jejich správném skladování
Svět bylin — Od administrator Datum 5.7.2014 9.12Už naše babičky věděly, jak správně naložit s bylinkami a kořením, aby neztratily své aroma, léčivé účinky a vydržely co nejdéle. Pokud zrovna nepatříte mezi ty šťastlivce, kterým babičky předaly své tipy a triky, jak tyto poklady přírody uchovávat, v tomto článku najdete několik rad, které vám pomohou s tímto problémem.Pro zachování chuťových vlastností, kvality a jedinečného aroma bylin a koření, je potřeba dodržovat pro skladování určitá pravidla. Pokud chcete bylinky a koření uskladnit, mějte vždy na paměti, že největším nepřítelem je vlhko, světlo, teplo a vzduch.
Přístupu vlhka, světla a vzduchu zamezí speciální sáčky, ve kterých jsou zabaleny všechny naše produkty e-shopu www.botanic.cz. Každý sáček je shora zavařený a tak není možné ho bez poškození otevří, což zabezpečuje, že jste první kdo sáček otevře. Obaly jsou neprodyšné, bylinky si tak
zachovají své aroma a neztratí charakteristickou chuť. Ti, kteří mají bylinky a koření z našeho e-shopu stále při ruce, jistě ocení i znovu uzavíratelný zip. Není tedy potřeba koření kamkoli přesypávat. Pokud byste přeci jen měli potřebu koření ze sáčků odsypat nebo měli vlastní sušené bylinky ze zahrádky a potřebovali je na zimu uskladnit, doporučujeme tmavé sklenice s dobře těsnícím uzávěrem. Čiré sklenice jsou sice příjemnější v orientaci, tmavé sklo však zabrání přístupu světla, které bylinám škodí. Z toho důvodu jsme také zavrhli okénka nebo průhledné obaly, možná to hezky vypadá na poličce, ale pro delší skladování se nehodí.
Pokud si bylinky a koření rádi ukládáte na teplé místo (poblíž varné desky, topení, kamen apod.), popřemýšlejte, zda byste pro ně našli vhodnější místo. Jsou totiž takto vystaveny vyšším teplotám, což není dobré – mohou tak ztratit aroma, chuť. Co platí pro vyšší teploty, neplatí však vždy pro teploty pod bodem mrazu. Máte-li dostatečné zásoby koření a máte potřebu je zmrazit, na našem e-shopu vám nabízíme několik vybraných produktů (jedná se zejména o extrakty), které skladujeme při teplotě -20°C. Nedoporučujeme ovšem opakované rozmrazování a zmražení. Opakované zmrazování jakýchkoli potravin způsobuje ztrátu aroma a chuti. Zmrazení se vyplatí pouze pokud hodláte materiál skladovat opravdu dlouho, tedy déle než půl roku.
Ať už skladujete jakékoli koření či bylinky, ujistěte se, že je vše suché, bez plísní a bez nezvaných hostů (broučků, červů, …). V opačném případě by vaše skladování nemuselo dobře dopadnout a nežádaná plíseň a škůdci by mohli způsobit neplechu i na dalších skladovaných potravinách.
Byliny doporučujem zkonzumovat do 1 roku od nákupu. Máme ovšem v nabídce i některé speciality (např. pasty), které by se něměli skladovat déle než 3 měsíce. Naopak některé čaje mohou při správném skladování zrát, jedná se zejména o Pu-erhy. Pokud plánujete bylinu, extrakt nebo čaj skladovat déle, položte nám raději dotaz a my Vám ho rádi zodpovíme.
Od roku 2005 let jsme nasbírali řadu zkušeností se skladováním našich produktů, díky nimž jsme schopni zachovat bylinám a extraktům jejich účinky po dlouhou dobu. V případě, že si objednáte jakýkoli produkt z našeho e-shopu www.botanic.cz, tak si můžete být jisti, že dostanete zboží, se kterým bylo zacházeno šetrně, dle hygienických norem a bylo uskladněno v prostorách, které schválila Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Hygie
nická stanice. Byliny a koření z celého světa vám dovážíme pouze od prověřených dodavatelů, kteří se k těmto produktům chovají se stejným standardem jako my. Některé byliny jsou dokonce dováženy přímo z farem.
Na vybrané extrakty se navíc vztahuje certifikát dokládající obsah účinné látky a absenci těžkých kovů nebo pesticidů, stačí si ho při nákupu vyžádat a my Vám ho rádi poskytneme. Dovážené čaje prochází namátkovou kontrolou od Státní zemědělské inspekce, která provádí důkladné testy na obsah pesticidů a dalších zdravý škodlivých látek, takže máte jistotu, že u nás dostanete opravdu kvalitní čaj, který navíc skvěle chutná.
V Oxford Centre for Health spoč