Příprava ledového čaje
Svět bylin — Od administrator Datum 5.8.2014 16.49Pokud vás v létě přepadne žízeň a chcete se osvěžit ledovým čajem, máte dvě možnosti. Zakoupit hotový ledový čaj v obchodě nebo si ho vyrobit doma sami. My se dnes budeme věnovat výrobě pravého ledového čaje a řekneme, si proč kupované ledové čaje nejsou pro naše zdraví, ani peněženku zdaleka tak výhodné jak se nám snaží výrobce namluvit.
Kupovaný ledový čaj v podstatě žádný čaj neobsahuje, což i sám výrobce na svých etiketách uvádí. Zakoupené nápoje obsahují pouze desetiny procent čaje a to ještě ve formě koncentrátu, který je většinou ve formě prášku a jeho původ těžko zjistíme. Kupovaný ledový čaj je v podstatě předražená oslazená voda a nedávno na tuto skutečnost upozorňovali i redaktoři Dtestu.
Výroba ledového čaje opravdu není složitá ani časově náročná a zvládne ji doma úplně každý. Samotná příprava je velice rychlá. Je potřeba se ale připravit dopředu, ledový čaj se totiž louhuje za studena (maceruje) a to zabere pár hodin.
Příprava ledového čaje:
My jseme si pro náš test vybrali čínský zelený čaj – Cui ming (podzim 2013)
-
Pro přípravu jednoho litru jsme použili 15g zeleného čaje
-
Čajové lístky zalijte vlažnou vodou
-
Nechte odstát v lednici 4-6 hodin
Pár tipů na závěr:
-
ochutnávejte připravovaný čaj třeba každnou hodinu, jedině tak přesně trefíte chuť která vám sedne
-
pozor na pachy z ostatních jídel v lednici, je potřeba nádobu uzavřít
Techniku macerování je možné využít i při konzumaci bylin z našeho eshopu, protože má spoustu výhod oproti klasické přípravě formou odvaru.
Mezi hlavní výhody patří:
-
pomalé vylouhování aromatických látek, které jsou v čaji obsaženy a tím maximalizuje svou účinnost.
-
Pokud se čaj zalévá horkou vodou, část účinných látek se spaří a vytrácí.
-
Vůně i chuť je mnohem výraznější a tak ochutnáte svůj oblíbený čaj tak jak ho ještě neznáte
-
Macerované čaje lze pravidelně pít a neobsahují žádné škodlivé účinky
V Oxford Centre for Health spoč