Nosme v sobě velký sen

Kde to žije — Od Datum 27.1.2011 15.07
Jiří Kolbaba

Jiří Kolbaba

Český cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba, procestoval téměř celý svět. Pravidelně nám ukazuje krásu různých destinací, které můžeme, pokud nejsme zrovna velcí dobrodruhové, obdivovat v pohodlí domova. Při svých cestách získává obrazový a textový materiál, který pak představuje veřejnosti ve svých mediálních projektech a fotovýstavách. Svůj elán a lásku k cestování předává dál.

Kam se v nejbližší době chystáte cestovat?
Na letošní rok je již několik cest pevně stanovených a na jiných projektech dosud ještě pracuji. Určitě budu fotografovat v Maroku, Arabských Emirátech, Peru, Iránu, Norsku, Chile a na Mauritiu. Mám v plánu ještě letos cestovat do Číny a navštívit některé oblasti v Pacifiku.

Napsal jste dvě knihy s titulem Dopisy z cest, můžeme se těšit na třetí díl?
Určitě ano, pokud budu ještě pár let cestovat, mělo by vyjít i více dílů. Tyto dopisy vznikají na cestách, píši je do komunikátoru Nokia a vzápětí je rozesílám na stovky adres mých přátel. Tím, že to nepíši doma u počítače, je to, myslím, docela pozoruhodná autentická sonda do života cestovatele. Mimo to možná v dohledné době vydám další obrazovou publikaci s nakladatelstvím JOTA. Zatím vyšly v tomto nakladatelství tři knihy.

Spoustu času trávíte na cestách s fotoaparátem v ruce. Poznáváte nová místa a lidi, když přijíždíte, jistě rodině a přátelům vyprávíte. Berete však na cesty někoho z vaší rodiny, nebo zůstává jen u vyprávění?
Na některých cestách mě doprovází moje přítelkyně nebo můj syn. Něco málo nejbližší rodině a přátelům popisuji po návratu, nejvíce se ale dozvídají z médií nebo při mých jevištních diashow.

Cookovy ostrovy

Cookovy ostrovy

Měl jste někdy chvilku, kde byste byl natolik vyčerpán (psychicky, fyzicky), že byste si položil otázku, zda vám stojí za to cestovat?
Upřímně mohu prohlásit, že nikdy. Pocit únavy téměř neznám a svobodné cestování je tak spalující činnost, že bych ji nikdy nechtěl vyměnit. Doufám, že mě ještě pár let tohoto skvělého života čeká. Třeba pánové Miroslav Zikmund nebo Miloslav Stingl. Oba ještě stále úspěšně cestují a publikují. Jsou pro nás mladší velkou inspirací.

Cestování po světě je naprosto fascinující, ale také pro většinu lidí drahé. To může být jeden z důvodů, proč si někteří nesplní svůj cestovatelský sen. Jste velkým světoběžníkem, mohl byste budoucím cestovatelům poradit, kam cestovat s méně penězi?
Já každý rok dostávám hodně podobných dotazů. Je potřeba si uvědomit, že tu kariéru buduji už téměř 20 let. Všechno se vyvíjelo v postupných krocích. Smím-li doporučit, tak hlavně nosme v sobě velký sen. Jeho realizace často není tolik v penězích či sociální zázemí, ale doslova v tom pověstném tahu na branku. Ušetřit pár tisícovek na levnou africkou nebo asijskou cestu dnes umí jistě většina lidí. Já jsem později zkoušel prodávat to, co na cestách nasbírám. Mám na mysli informace, zkušenosti a obrázky. Šlo to postupně, ale dnes už mně tato činnost nejen živí, ale umožní mně poznávat další lidi a místa na planetě. Je prostě potřeba makat a nakonec se objeví i šance, jak cestovat za peníze různých zadavatelů. Hledejme cesty, jak lze sen naplnit, a nelamentujme, že to či ono nejde.

Etiopie, Afrika

Etiopie, Afrika

Mohl byste srovnat chování evropského obyvatelstva a obyvatel v rozvojových zemích? Jak moderní doba tyto obyvatele ovlivňuje?
Nejsem sociolog, ale každý si jistě okamžitě všimne, jak je ta naše euroamerická civilizace orientovaná na peníze, věci a kariéru, zatímco jiné kultury akcentují spíš bohatý duchovní život. Při mnoha cestách obdivuji skromnost jednotlivců, filozofii mnoha etnik, jejich morálku a mezilidské vztahy. Co tady mám srovnávat, když na cestách často nechávám nezamčené auto či hotelový pokoj, fototechniku bez dozoru a spím pod širým nebem.

Procestoval jste celý svět a poznal spoustu nového. Při cestování v různých koutech země se setkáváte s různou gastronomií. Která je vám chuťově blíž, česká nebo zahraniční?
Nejlepší jídla jsou pochopitelně od maminky. Já jsem ale vděčný strávník všude, snad neznám jídlo, které bych s chutí nepozřel. Miluji jednoduchá jídla, jím hodně ryb, ovoce a zeleniny, proto upřednostňuji zejména kuchyni asijskou a středoamerickou.

V cestopisných pořadech divákům ukazují pestrost jídelníčků některých států. Zkusil jste někdy ochutnat pražené kobylky nebo jiné, nepříliš typické pochoutky?
Entomofágie je fenomén budoucnosti. Je pravděpodobné, že i v našich zeměpisných šířkách se budeme v budoucnosti setkávat s konzumací hmyzu a dalších podobných přírodních pochoutek. Jejich nutriční hodnota je vysoká a kdysi bylo celoplanetárně běžné takovou stravu konzumovat. Já s tím nemám problém už teď. Kromě pečených krys jsem již

ochutnal všechno, co mně bylo na cestách nabízeno. Zkusil jsem tepelně zpracované brouky, červy, kobylky a vrcholem jistě byli v Číně čerstvě usmažení čtyři škorpioni. Mňam.

Za celý tým Botanicu děkuji panu Kolbabovi za poskytnutí rozhovoru.

Autor: Lenka Hojková

  • Sdílej na Twitteru
  • Sdílej na Facebooku
  • Subscribe by RSS
  • Přidej článek na vybrali.sme.sk
  • Nelze přidávat komentáře.